077 400 8353

Bösdaellaan 2

Vrijwilligers

28 JAAR EXPLOITATIE MET VRIJWILLIGERS

Zwembad de Bercken draait al 28 jaar op ongeveer 200 vrijwilligers. Een enorme prestatie en iets om zeer trots op te zijn! Ook een goed voorbeeld voor de participatiemaatschappij!

Begin jaren negentig was het zwembad flink vervallen en moest er elk jaar geld bij. De Gemeenteraad van Beesel neigde ernaar om het te gaan sluiten. Op initiatief van toenmalig wethouder Hans Wenting werd een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om het door vrijwilligers te laten runnen. Hij verzamelde een aantal enthousiastelingen om zich heen.  De initiatiefgroep begon met een enquête onder de inwoners: moet het bad open blijven en zo ja: wil je meehelpen dit te realiseren? De eerste vraag was een open deur: vrijwel iedereen was voor! Dat 250 inwoners graag hun steentje wilden bijdragen, was een aangename verrassing. En helemaal geweldig is dat 27 van de mensen van het eerste uur nog steeds vrijwilliger zijn bij het zwembad!

Er werd een renovatie-, exploitatie- en organisatieplan opgesteld. Na maanden vergaderen ging eind 1995 de kogel door de kerk, en op 1 januari 1996 kregen de vrijwilligers de sleutel. Er was een renovatieplan van 1,6 miljoen gulden gemaakt maar daarvoor ontbrak de tijd; in mei moest het bad open. Er werd dat jaar alleen gerepareerd. Het eerste jaar was gelijk een succes. Waar normaal 300 abonnementen werden verkocht waren dat er nu 1200. De betrokkenheid was groot.

Na dat eerste seizoen begon de grootscheepse renovatie. Technische installaties werden vernieuwd, het zwembad kreeg de kenmerkende gele familieglijbaan van 4 meter hoog, de horeca werd vernieuwd en speeltoestellen geplaatst.

Tegenwoordig, in 2024, is er nog steeds sprake van een modern, veilig en gezellig openluchtzwembad. Allemaal dankzij de vrijwilligers. Het is een groep van ongeveer 200 mensen , jong en oud, man en vrouw. We hebben technici, horecamensen, toezichthouders, poetsers, etc. Mensen die sterk zijn in waterbeheer, vrijwilligers die activiteiten organiseren. Iedereen brengt zijn eigen kwaliteiten in.

Iedereen is even belangrijk!! Om onze waardering voor de vrijwilligers te tonen krijgen zij onder andere korting op hun persoonlijk zwemabonnement en sluiten we ieder jaar het seizoen af met een spetterende feestavond. 

Het zwembad is gezond: er worden jaarlijks zo’n 1200 abonnementen verkocht en er is budget voor onderhoud en investeringen. Andere zwembaden gebruiken onze organisatie vaak als voorbeeld en van controlerende instanties komen regelmatig complimenten.

Achteroverleunen is er echter niet bij. Continuïteit is een punt van aandacht. We willen het goed blijven doen zodat De Bercken tot in lengte van dagen een prachtige voorziening blijft in de Gemeente Beesel. Dat is de uitdaging! Wil je meehelpen om “ons zwembad” open te houden, meld je dan aan als vrijwilliger. Stuur een mail naar info@debercken.nl en we nemen contact met je op.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Wij zijn gedurende het hele jaar op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor diverse functies:

Toezichthouders
voor het houden van toezicht aan het water. 
Kassamedewerkers
voor het verkopen van toegangsbewijzen en de controle op de abonnementhouders.
Horecamedewerkers (keuken)
voor het bereiden en verkopen van frites en snacks, het verkopen van ijs en snoepwaren en het onderhouden en schoonmaken van de keuken.
Horecamedewerkers (bar/koffiecorner)
voor het verkopen van dranken, toezicht houden op de horecaruimte en het terras, het onderhouden en schoonmaken van de bar, horecaruimte en terras.

Bij bovenstaande functies wordt er gewerkt in drie diensten. Voor en na sluitingstijd is er echter ook nog wat te doen, daarvoor zoeken we:

Terreinbeheerders
voor het na sluitingstijd opruimen van de ligweide, perrons en fietsenstalling. Afhankelijk van de drukte van de dag gaat het om 1/2 uur werk.
Schoonmaakmedewerkers
voor het schoonmaken van de sanitaire en/of horecaruimte voor openingstijd. Afhankelijk van de drukte van de dag gaat het om 1 uur werk.

Daarnaast zoeken we nog vrijwilligers om de volgende werkgroepen te versterken:

Waterbeheerders
zorg dragen voor de juiste waterkwaliteit door controlemetingen, onderhoud/optimalisatie van apparatuur en bassins en het verhelpen van storingen/problemen voor, tijdens en na het zwemseizoen.
Techniek
onderhoud/optimalisatie van gebouwen, stoepen, ligweide, hekwerken, plantsoenen, speeltoestellen, koel-, douche en verwarmingsapparatuur.

De tijdbesteding bij de werkgroepen is in overleg.

Wij bieden:

  • Een gezellige en goede werksfeer
  • Collega’s die je inwerken en wegwijs maken
  • De mogelijkheid om zelf aan te geven wanneer en hoe vaak je wilt werken gedurende de 4 zomermaanden
  • Een korting van 50% op een individueel of gezinsabonnement
  • Het volgen van bedrijfscursussen en trainingen die je werk beter, veiliger en professioneler maken

Heb je interesse, neem contact op via: info@debercken.nl.